Bilsen İyi Olur

Aracınıza Zarar Veren En Kötü 10 Sürüş Alışkanlığı

Aracınıza Zarar Veren En Kötü 10 Sürüş Alışkanlığı

Aracınıza Zarar Veren En Kötü 10 Sürüş Alışkanlığı

Son dönemde artan araç fiyatları artık araçlarımızı daha iyi korumamız gerekliliğini ortaya çıkardı. Aracınızın bakımlarını tavsiye edilen şekilde yapmaya ek olarak bazı yanlış araç kullanım davranışları konusunda dikkatli davranmak da araç ömrünü uzatabilir.
Kaçınacağınız birkaç yanlış davranış aracınızda oluşacak arızaların önüne geçebilir ve uzun kullanımlara imkân sağlayabilir.

1. Park Frenini Yok Saymak

Aracınızı yokuşta park ettiğinizde, gerekli olmadığını düşünseniz bile park freninin kullanımı gereklidir. Özellikle otomatik şanzımana sahip araçlarda park freninin kullanılmaması şanzımana baskı uygular. Bu baskı aracı yokuşta sabit tutmak için gerekli bütün yükün şanzıman tarafından karşılanması demektir. Ancak şanzıman yapısı bu yükü karşılamak için dizayn edilmemiştir. Bu neden park frenini kullanmamak şanzıman sisteminde istenmeyen arızalara neden olabilir.

2. Tamamen Durmadan Vitesi Geriye Almak

Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzımanı geri vitese almak, manuel şanzımanlı bir araçta birinci vitesten ikinci vitese geçmek gibi değildir. Otomatik şanzımanı bu şekilde zorlamak sisteminin yapısını bozabilir. Şanzıman dişli sistemine hatta aracınızın tahrik millerine ve süspansiyon sisteminin zarar görmesine neden olabilir.

3. Debriyaj Pedalını Devamlı Basılı Tutmak

Özellikle yoğun trafiğin olduğu kullanımlarda bazı sürücüler debriyajı aktif tutarak kullanmayı tercih ederler. Ancak bu kullanım debriyaj baskı balatalarının zarar görmesine neden olur. Manuel şanzımana sahip bu araçlarda debriyaj pedalının tam basıldığından ve tam bırakıldığından emin olarak kullanım önemlidir. Ayrıca pedalı mümkün olduğunca yavaş kullanmakta debriyajın kullanım ömrünü uzatacaktır.

4. Yakıt Deposunda Az Miktarda Yakıt Bulundurma

Yakıt maliyetlerinin artması ile birlikte genelde sürücüler az miktarlarda yakıt ile araçlarını kullanmayı tercih edebilirler. Ancak bu aracın deposunda biriken yakıt tortusunun motora girmesine ve zarar vermesine neden olabilir. Günümüzde ne kadar zor olsa da aracınızı mümkün olduğunca minimum 5-10 litre yakıt ile kullanmanız motor koruması için önemlidir.

5. Yokuş Aşağı Frenleri Fazla Kullanmak

Aracınız ile yokuş aşağı giderken sürekli frene basarak aracı kontrol etmek fren sisteminize aşırı yük binmesine ve zarar görmesine neden olur. Bunun yerine seçeneğiniz var ise vitesi düşürerek aracın hızını kontrol etmek daha faydalı olacaktır.

6. Ani Fren Kullanmak ve Hızı Kalkışlar Yapmak

Ani fren kullanımı ve gaz pedalına hızlı şekilde basmak yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi fren sistemi gibi birçok araç sistemine zarar verebilir. Bu neden ile aracın hızlanmasını ve durmasını kontrollü şekilde yapmak önemlidir.

7. Araçla Ağır Yükleri Taşımak

Özellikle otomobiller için daha çok yapılan bir yanlıştır. Binek grubu araçlar olması gerekenden fazla yükleri taşımak için dizayn edilmemiştir. O yüzden yolcular dışında araç kapasitesinin üstünde yük taşımak aracınızın yürüyen aksamına ciddi zararlar verir. Uzun ömürlü araç kullanımı için gereksiz ağır yüklerden kaçınmak gereklidir.

8. Aracı Hemen Çalıştırmak

Özellikle soğuk motorların hemen çalıştırılması araca uzun vade de zarar verebilir. Aracı çalıştırmadan önce kontağı çevirdikten sonra yaklaşık 30sn bekleyerek motor yağının karterden sisteme girişine izin verilmesi gerekir. 

9. Araçtan Gelen Farklı Sesleri Önemsememek

Aracınız büyük mekanik sorunların oluşmasından önce genellikle olağan dışı sürtünme, gıcırdama vb. sesler çıkarabilir. Bu sesleri önemsemek ve ilgili sorunu bir uzmana danışmak, daha sonra ortaya çıkacak büyük sorunların önüne geçebilir.

10. Motoru Yüksek Devirde Kullanmak

Aracınızı ne kadar yüksek devirde kullanırsanız hem motoru zorlamış hem de yüksek yakıt sarfiyatına sebep olmuş olursunuz. Aracınızı mümkün olduğunca yüksek viteste ve düşük devirde kullanmak uzun ömürlü araç kullanımı için önemlidir.

Hızlı Fiyat Teklifi Al
HIZLI FİYAT TEKLİFİ AL